fbpx
Noszvaj,  Tinyhouse

Tinyhouse, a kedvenc minink

A tiny aprót, parányit jelent, ezt biztosan tudod. De ismered a tiny house mozgalmat? A Noszvaj Minin keresztül szeretnénk bemutatni ezt a két éve indult, a környezetvédelmet szem előtt tartó, kezdeményezést.

A tiny house movement, ahogyan oly sok, a modern, pazarló életet megreformálni kívánó mozgalom, Amerikából indult. Az USA-ban épülő családi házak átlagos mérete 1978-ban 165 négyzetméter volt, ez a szám 35 év alatt másfélszeresre, 247-re nőtt, miközben a házakban lakók száma nem változott jelentősen. Vagyis egyre nagyobb ingatlanokat tartanak fenn az emberek, ráadásul a klímaváltozás miatt a lakóházak energiaigénye is megnőtt. Ma már nyáron, a klímák működtetése, több elektromos áramot emészt el, mint télen a fűtés. Vagyis jól látható az a tendencia, hogy egyre nagyobb a lakhatással keletkező ökológiai lábnyoma a családoknak.

A környezetbarát szemlélet az élet egyre több területén jelent meg az elmúlt évtizedben. A kevesebb szemét és az energiatakarékosság elvárássá vált. Eközben azonban a modern technológia vívmányairól és az ezek által biztosított kényelemről nehezen mondanak le az emberek. Így született meg az ötlet, csökkentsük a lakóteret, így csökken az energiafelhasználás, amivel az otthonokat működtetni lehet.

Elindult a small house mozgalom, aminek követői a 93 négyzetméter alatti házaikkal nem mondtak le a kényelemről, a külön gyerekszobáról, de racionalizálták a méreteket. Ez a gondolkodás jutott el a tiny house movementig, ami a 37 négyzetméternél kisebb házakat favorizálja. A mozgalom Amerikából indult, de gyorsan akadtak svéd, spanyol, japán és német követői is.

A Noszvaj Mini is illik ebbe a sorba. Nemcsak a mérete miatt, hanem természetközelisége, a felhasznált anyagok minősége és milyensége és a környezetbarát technológiák alkalmazása miatt is. Nálunk LED lámpák világítanak, így minimális energiát használunk világításra. A padló- és menyezetfűtés is takarékos, hiszen hamar nő a hőérzet, ha a lábunk alatt meleg a talaj.

Vendégeinket is arra bíztatjuk, hogy figyeljenek arra, mennyi energiát használnak és mennyi szemetet termelnek. Egy ilyen gyönyörű, erdei környezetben mindenki nyitottá válik a természetvédelemre. ?