fbpx
Kirándulás,  Noszvaj,  Sport,  Természet

5 dolog, amit ne hagyj otthon, ha kirándulni indulsz

Ha Noszvajon töltöd a szabadságodat, akkor biztosan kirándulsz legalább egyszer, de inkább többször, mert a Bükkalja gyönyörű és az erdő hívogató. A séta, túra remek program és jót tesz testnek léleknek, de hogy valóban szép élmény legyen nem árt betartani néhány szabályt.

1. Kulacs

Ha igazán környezettudatos vagy, akkor a városban is a mindennapi használati tárgyaid között van a kulacs. Így véded a természetet és a pénztárcád, de nem maradsz szomjas 🙂 Ha az erdőre indulsz vízzel töltsd meg a kulacsodat! Előfordulhat ugyanis, hogy nemcsak ivásra kell majd folyadék, hanem lemosni a kezed vagy leöblíteni egy horzsolást.

Ha szeretnél hideget vagy meleget inni, akkor tehetsz mellé egy termoszt is, jeges teával vagy forró kávéval az időjárás és a kedved függvényében.

2. Mobiltelefon

Jó, jó, tudom, hogy mindenhová (a WC-re is) viszi magával mindenki, de egy túrán kiemelten fontos, hogy működőképes állapotban, feltöltve és lehetőleg némi mobiladat használatra is alkalmas legyen a telefonod. Miért? Mert segít tájékozódni, akár térképet töltesz le, akár egy iránytű applikációt, jól jön, ha meg kell találni a helyes utat. Ha pedig mégsem sikerül visszatalálnod a Minibe, akkor hívhatsz segítséget.

Arról nem is beszélve, hogy olyan szép képeket fogsz csinálni, hogy mindet, azonnal meg akarod majd osztani az Instán (ne felejts el megjelölni minket!). Szóval vigyél telefont, sőt ha lehet még egy power bankot is.

3. Hosszú ujjú felső

Hidegebb napokon persze mindenki viseli, de nyáron sokan hajlamosak rövidgatyában és atlétában indulni az erdőbe, ami nagyon rossz ötlet. Nemcsak azért, mert a fák között érezhetően hűvösebb a levegő, hanem azért is, mert visszacsapó ágak, a kikandikáló tüskék csúnya sebeket tudnak okozni. Ettől is megvéd egy lenge, de a testet fedő ruha.

Azt tanácsoljuk, hogy válassz természetes anyagból készült öltözetet, mert ha megizzadsz a műszálas holmik kényelmetlenné válhatnak.

4. Kullancsriasztó

Szúnyogok és kullancsok ellen csak télen vagy védve, akkor ugyanis nem mászkálnak ezek az élősködők az erdőben. Minden más esetben jobb, ha még mielőtt nekivágsz a kirándulásnak befújod vagy bekened magad riasztószerrel. A kullancsok, szemben a szúnyogokkal, nemcsak kellemetlenséget, hanem komoly betegségeket (Lyme-kórt, agyhártyagyulladást) is okozhatnak, így jobb az elővigyázatosság. Zárt ruházat, ahogyan azt az előző pontban is javasoltuk és az élősködők elleni szer kombinációjával teljes biztonságban érezheted magad.

5. Megfelelő cipő

A papucs, a bebújós vászoncipő és persze a magassarkú szandál sem alkalmas arra, hogy abban járd az erdei utakat. A legjobb, ha túrabakancsot veszel fel, ez tartja a bokádat és a sáros, egyenletlen terepen is biztonságosan lépkedhetsz benne. Ha nem vagy rutinos erdőjáró és most nem akarsz speciális cipőre költeni, akkor is érdemes magasszárú, lapos, de nem vékony talppal ellátott kényelmes lábbeliben nekivágni az erdőnek.

Jó kirándulást kívánunk!

Hallottál már az erdőfürdőzésről? Ebben a cikkünkben írtunk róla.

A gomb átirányít a foglalási oldalunkra.